Thursday, June 7, 2018

Poarta turcească... la Cluj-Napoca! Când te vizitează Îngerul...

În cadrul Zilelor Clujului 2018, pe 17 mai 2018, a avut loc o nouă lansare a Porţii turceşti, moderată de Doamna Profesor Margareta Răchită Aslan. După Bucureşti, Tecuci, Galaţi, a venit rândul Ardealului.. Imaginile sunt de la lansare, dar şi de la alte manifestări din acele minunate zile: parade, concerte, unde reprezentanţii minorităţii turce şi studenţii turci aflaţi la Cluj au fost printre cei mai evidenţiaţi, oferte de studiu, şi din partea Institutului de Turcologie, miniconferinţe...
La finalul lansării de carte, colonel (r) dr. Tiberiu Bălcescu m-a onorat şi cu o epigramă, pe care o redau mai jos:

Unui poet gălăţean

Al poeziei vast ogor
Ne bucură şi-n astă vară
Cu vers frumos şi roditor
Dintr-un grăunte de... Secară!

















Mulţumesc mult pentru frumoasa primire şi extraordinarele momente petrecute la Cluj, sub egida Universităţii Babeş-Bolyai, Institutului Cultural Yunus Emre, Institutului de Turcologie Cluj Napoca, Bibliotecii Central Universitare Lucian Blaga, Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca...
Voi mai reveni cu amănunte! Până una, alta, va urma o altă lansare, în cadrul Festivalului de Carte Axis libri, la Galaţi, duminică, 17 iunie!
Precum se observă, cartea continuă să se afle sub auspiciile celor 17 gazeluri imaginare ale lui Sarî Saltuk Baba! După 17 mai urmează, 17 iunie!

Între timp, continuă să se adune cronicile la adresa cărţii, astăzi prezentând-o pe cea a doamnei Stela Iorga, poet gălăţean care va lansa şi ea o nouă carte de poezie la târgul festival, Fecioara de fier, care vă apărea la Ed. Eikon.



Poarta lui Halibey



            Laolaltă cu poetul intri ușor, ușor chiar pe poarta viselor, pe poarta lumii care ține în ea toți vii și toți morții noștri, apoi marile iubiri, care, iată, nu mor niciodată, ci sunt numai decapitate de o sabie ascuțită, de smochin, marile iubiri care nu ne lasă niciodată să avem alte amintiri în afară de ele, marile noastre iubiri îngropate numai și numai de nașterea unui copil, marile vise ale poetului, care cuprinde în brațe un univers plin de alți oameni, care scriu la fel de pătimaș și sufocant ca el despre marea iubire, cum e Cristian Pavel.
Prin Poarta turcească intră și se perindă uneori însăși Istoria, uneori și Yunus Emre, ori e numai umbra lor în lume, și versurile curg configurând un univers liric în care poeții nu vor muri niciodată, firește, fiindcă, nu-i așa, există această poartă turcească, un fel de gară pentru doi, pentru ei doi, iubiții cu iubitele lor nemuritoare, iubiții și mai apoi tații care vor scrie versuri despre alte universuri – copiii lor, poarta pe sub care se perindă frumos visele oamenilor, aproape și departe de cerul cel înstelat deasupra poeților și legea morală din ei.
Și acolo, sub Poarta turcească, începe de fapt viața și însăși poezia, doamna Poezie, care însoțește pașii poetului prin lume :  ”doar cerurile noastre sunt pline / de avioane de vânătoare / care ne mitraliază zilnic / cu iubire pe iubire / cu absențe, tăceri, pierderi / numai bune pentru calibrul / lăcomiei noastre de a fi / și de a crede în povești / de colecție”.  ”… fantomele vor legi ale iubirii / doar pentru ele / vor tratate de război / cu ființa noastră / tratând iubirile / ca pe niște sclave / niște cerșetori / niște carne de tun / cu care tragem în îngeri / când vin să ne spună / nu”. ”… uitarea e un dans pentru păpuși aruncate-n foc -- / vântul citește-n cenușă / iar Istoria numără morții / împletindu-și degetele descărnate / într-un rosarium aproape / fără sfârșit”. Pe vremea când ”semiluna a ieșit din teaca nopții / ca o sabie de lemn / cu care un copil și-a tăiat copilăria / spre a nu-l mai părăsi …  ”. Căci ”… dragostea / e un pui de soare / fugit de acasă / ia-l, de poți, în căușul palmelor, / ascunde-l sub turban, / apropie-te de ”departe”, zâmbește-i / …., Yunus Emre, prietene, / să ne desenăm iubirile / pe nisipul plajelor uitate : / speranțele vor fi cei mai buni păzitori, / vor veni și vor pleca cu valurile”, și aceasta fiindcă, ” … totuși cel mai bun călău al unei iubiri / este tot o iubire”, iar Poarta turcească este cartea de poezii despre ”poarta unei iubiri mai presus de orice iubire”.

Pe poetul Adi G. Secară l-a vizitat însuși îngerul scriind această carte și bine a făcut.


                                                                                           26 apr. 2018




No comments: