Wednesday, November 1, 2017

Jurnal quasi-liric: La porţile Anatoliei (I)



Invitat la lucrările celei de-a treia ediţii a Simpozionului Internaţional dedicat poetului naţional al Turciei, Yunus Emre, manifestare de amploare, desfăşurată în cadrul unei Săptămâni dedicate personalităţii uriaşe, recunoscută de către UNESCO, organizate de către primăria Yunusemre-Manisa, în colaborare cu Universitatea din Manisa, am fost martor la evenimente cu totul şi cu deosebite, cu gazde mai mult decât primitoare, cărora le sunt frumos îndatorat: primarul Dr.Mehmet Çerçi, scriitor şi el, profesorul Dr. Ünal Şenel, Doamna Prof. Dr. Ayşe Ilker.
Evident, nu aş fi fost invitat dacă nu l-aş fi cunoscut, mulţumită doamnei profesor Gülten Abdula-Nazare, (indirect) pe sfântul turc Sarî Saltuk Baba şi direct pe scriitorul Şefik Kantar, autorul unei monografii despre această personalitate musulmană, contemporană cu Yunus Emre, al cărei mormânt este la Babadag.

Printre activităţile la care am fost martor la Manisa a fost şi un atelier de realizat tezhipuri desfăşurat într-unul din holurile Casei de Cultură unde a avut loc simpozionul, în acel hol având loc şi o expoziţie de tezhipuri, unde ghid ne-a fost doamna Yasemin Malci, realizatoare de tezhip, ca şi doamna primar Melek Çerçi.
Detaliu din lucrarea doamnei Yasemin Malci


Doamnele Gülten Abdula-Nazare şi Melek Çerçi












Jurnalul liric poate începe cu…

Tezhip I.

Cum făuritoarele de tezhipuri
amestecau cu degetele
foiţele de aur cu apele cerului
aşa Dumnezeu
ne amestecă
sufletele noastre de aur
pentru tezhipurile care-mpodobesc
pereţii şi cărţile paradisului

liant – iubirea mai presus de orice iubire

(poem scris pe drumul de la Manisa la Kula, în a patra zi în Turcia)

No comments: