Thursday, October 25, 2018

România-Turcia - 140 de ani de relații diplomatice și culturale

Cu Domnul Profesor Üyesi Ünal Şenel, la "Türk Kapîsî"
În ziua de 13 octombrie 2018, la Complexul Muzeal de Științele Naturii „Răsvan Angheluță” din
Galaţi, au fost sărbătoriţi şi în acest colţ de ţară
cei 140 de ani de relații diplomatice și culturale dintre România-Turcia, printr-un simpozion internațional, cu o participare mai mult decât onorantă, culminând cu prezenţa Excelenţei Sale, Ambasadorul Republicii Turcia în România, domnul Osman Koray Ertaş, înalte oficialităţi româneşti fiind şi ele prezente, prin reprezentanţi ai Parlamentului României, Consiliului Judeţului Galaţi, ai Prefecturii Galaţi şi ai Primăriei.
Primirea participanţilor a fost făcută nu numai cu pâine şi sare, ci şi cu câteva momente artistice emoţionante, distingându-se formațiile:„Doina Covurluiului”, a Centrului Cultural Dunărea de Jos Galaţi, managerul instituţiei, scriitoarea Florina Zaharia, fiind unul dintre cei mai implicaţi organizatori, alături de tradiţionalul Suflet al unor astfel de manifestări, Doamna Profesor Gülten Abdula Nazare, din partea UDTR Galaţi, omagiată şi domnia sa într-un fel cu totul deosebit, dar şi Corul Mehtap din Constanţa şi formația de dansuri a UDTR - filiala Tulcea şi Hârşova.
Gülten Abdula Nazare şi Güven Güngör
Discursul E.S., Ambasadorul Republicii Turcia în România, domnul Osman Koray Ertaş, a fost în limba română, ca şi cel al Drd. Güven Güngör, Academia de Studii Economice, București, Preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri Turci din România (TIAD România), ambele fiind primite cu multă căldură şi aprecieri deosebite, ba chiar cu o uşoară tristeţe în ceea ce priveşte E.S. Ambasadorul, care a anunţat că se apropie de finalul mandatului său în România, unul dintre cele mai reuşite dintre cei 140 de ani de când există relaţii diplomatice între România şi Turcia. Güven Güngör a prezentat în lucrarea sa „Evoluţia relaţiilor economice dintre România şi Turcia în ultimul deceniu”, subliniind că şi relaţiile economice sunt la un apogeu.
Cum arătăm, doamnei Gülten Abdula Nazare i s-a făcut o frumoasă surpriză, Doamna Profesor Aynur Şenel şi Domnul Profesor Üyesi Ünal Şenel prezentând un studiu privind „Aportul adus de Gülten Abdula Nazare la consolidarea relațiilor culturale româno-turce”. De la Ünal Şenel am aflat că unele poeme din volumul de poezii, „Poarta turcească”, apărut şi în limba turcă în septembrie, la Istanbul, sunt studiate în şcoli din Izmir, domniile lor fiind cadre didactice universitare în frumosul oraş de la Marea Mediterană.
Dintre celelalte contribuţii la simpozion, amintim aici pe dr. Nagy Pienaru, de la Institutul de istorie „Nicolae Iorga”, Academia Română, Bucureşti, cu „140 de ani de relaţii diplomatice româno-turce. Etapele principale”, „Diplomații momentului; Nicolae Titulescu și Hamdullah Suphi Tanrîover”, Dr. Arthur Tuluș, cu „Personalitatea lui N. Titulescu în diplomația balcanică”, scriitorul Stefpan Bulgar, din Komrat, cu un articol despre „Găgăuzii din Basarabia în contextul relaţiilor româno –turce în perioada 1931-1940. Istorie şi personalităţi”, Colonelul în rezervă Remus Macovei, „Soldați Musulmani în Armata Română”, Prof. Dr. Turan Gökçe, Decanul Facultății de științe sociale și umaniste a Universităţii Kâtip Çelebi Izmir, care a vorbit despre „Un simbol al relațiilor interumane româno-turce, readus în memoria oamenilor - Sari Saltuk Baba”, eleganta profesoară  şi pictoriță Semra Cevik ( de la Universitatea Ardahan, Turcia ), care ne-a adus aminte de „Un nume în lumea picturilor, Eren Eyîboglu”, cu studii la Iaşi, Dr. Irfan Ünver Nasrattinoğlu, având studiul „Aportul „Centrului de studii și cercetări folclorice din Ankara” la dezvoltarea relațiilor dintre România și Turcia”, Drd. Ghiulşen Yusuf İsmail cu un istoric al mass media în limba turcă în România, Laura Panaitescu, expert etnofolcloric, „ Motive comune în chilimurile turcești și românești”, Doctor în geografie Iordana Socobeanu, cu un emoţionant mesaj de la cele 28 de etnii ale Dobrogei, regiune model pentru Uniunea Europeană în particular, pentru întreaga lume, în general.
Ufuk Tandogan, de la CEO Garanti Bank, şi-a prezentat cartea trilingvă „Descoperă România”, cu sprijinul prietenesc al lui Güven Güngör, o carte primită cu entuziasm, afirmând că „Turismul este o poartă deschisă spre cunoaștere”.
Un moment emoţionant a fost cel al transmiterii de către doamna Gülten Abdula Nazare a mesajului doamnei Melike Roman:
„Manifestările organizate la Galați cu prilejul împlinirii a 140 de ani de existență a relațiilor de colaborare și prietenie dintre România și Turcia evidențiază un fapt de necontestat: trăinicia acestor relații se datorează atât înțelepciunii și demersurilor unor oameni de stat români și turci, cât și sentimentelor de prietenie și simpatie ce au animat și animă inimile și gândurile celor două popoare. În acest context, aș dori să amintesc declarațiile lui Nicolae Titulescu și Mustafa Kemal Atatürk, consemnate în deschiderea cărții apărute la Istanbul, în 1982, sub titlul „Nicolae Titulescu, marele patriot al României. Diplomatul și omul de stat” și în capitolul „Prietenul sincer și permanent al Turciei”: „România și Turcia sunt hotărâte să desfășoare o prietenie sinceră și afectivă. În credința că prietenia dintre Turcia și România se va întări în viitor”. Semnează: Nicolae Titulescu. „Sentimentele leagă popoarele între ele mai mult decât tratatele. România ocupă un loc frățesc în inimile noastre”. Semnează Mustafa Kemal Atatürk.
După trecerea atâtor ani, constatăm cu bucurie menținerea și dezvoltarea în continuare a relațiilor de prietenie și colaborare între cele două țări, în toate domeniile de activitate. Putem afirma că aceste relații sincere de prietenie constituie o pildă pe scena internațională.”
Nu în ultimul rând, scriitoarea doctor în medicină Hayat Memiş a asigurat, pentru cei care nu se descurcă în traducere, o comunicare rapidă.

Ambasadorul Republicii Turcia în România, domnul Osman Koray Ertaş

Mehtap

Hayat Memiş


Arthur Tuluş




Güven Güngör








Prof. Dr. Turan Gökçe

Prof. Dr. Turan Gökçe, Semra Cevik

Dr. Irfan Ünver Nasrattinoğlu, în dreapta

Doamna Profesor Aynur Şenel şi Domnul Profesor Üyesi Ünal Şenel

Dr. Iordana Socobeanu

Ghiulşen Yusuf İsmail